jueves, 17 de octubre de 2024

BARCELONA

 La tercera setmana del LEM es centra en la improvisació i la música electrònica

 

La presentació del projecte ‘Teranyines’ i del nou disc de l’anglesa NikNak, entre el plats forts

 

Discordian Community Ensemble oferirà una sessió amb alguns dels millors músics del país

 

Concert triple amb Micaela Trombini, Giacomo Salis + Stefano Manconi i Dullmea

 

Barcelona, 15 d’octubre de 2024 – La música electrònica i la improvisació seran les principals protagonistes de la tercera setmana del LEM 2024, el cicle de música experimental que enguany celebra la 29a edició. Entre dimecres i dissabte hi ha programats cinc concerts, amb noms emergents del panorama internacional i també una mostra del bo i millor de l’escena local.

 

Una setmana amb una gran presència de la improvisació

 

Les músiques improvisades sempre són molt importants a la programació del LEM, i aquesta setmana ho seran encara més. Per començar, dimecres 16 el Museu de la Música de Barcelona acollirà una taula rodona conduïda per l’investigador hongarès Ádám Havas sobre la situació en què es troba aquesta escena a Europa. L’acompanyaran una dotzena de músics de tot el continent, que també faran diverses sessions d’improvisació. Dijous 17, el LEM continuarà al Soda Acústic amb la «Nit de l’Unreal Book» a càrrec de la Discordian Community Ensemble, l’agrupació de música no-convencional més emblemàtica i prolífica de Barcelona, que propoa una alternativa brutalextrema i plena d’humor absurd als estàndards de jazz de sempre. Finalment, dissabte 19 al migdia Gràcia Territori Sonor organitza, a Cotxeres Borrell, la presentació del primer àlbum del Col·lectiu Free’t, «Sotabosc». Una obra creada a partir del soundpainting i que compta amb la col·laboració de músics destacadíssims del panorama català (Jordina Millà, entre d'altres) sota la direcció d’Arnau Millà.

 

Un vespre dedicat a l’electrònica més innovadora

 

El divendres 18, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí se celebrarà un concert triple centrat en l’electrònica. La primera a actuar serà l’argentina Micaela Trombini, una artista de noise algorítmic que treballa a la frontera de la ciència, la música i l’enginyeria. La seguiran els sards Giacomo Salis i Stefano Manconi, arribats al LEM gracies a l’intercanvi amb el festival Signal de Càller. Duran ‘Below the Surface’, una obra nascuda de la interacció analògica-digital, de la percussió i l'experimentació electrònica. La vetllada la tancarà la portuguesa Dullmea, que ja va ser tota una sensació al LEM 2018. Experimentant amb la veu i elements de modificació del so, ha anat creant una tècnica i un llenguatge propis, abandonant l’ús d’estructures i peces compostes prèviament per entregar-se totalment a la improvisació.

 

Música, teatre i una distopia afrofuturista

 

Al Centre Cívic La Sedeta, un espai clàssic del LEM, dissabte 19 tindran lloc dues actuacions molt especials. Es presentarà el resultat de la quarta edició del dispositiu Teranyines, que uneix músiques i artistes d’altres disciplines perquè creïn noves obres. Enguany, el resultat és 'Conflicte de merda', una peça d’improvisació al voltant d’un moment molt íntim i universal i desenvolupada per les actrius Blanca Garcia Lladó i Blanca Picó i les músiques Mireia Tejero i Edurne Arizu. A més, també actuarà la britànica NikNak, presentant el seu darrer àlbum, ‘Ireti’. Un disc afrofuturista on reinterpreta les distopies i el cyberpunk amb la perspectiva d’una dona negra i queer. Electrònica pesant en una obra que reflexiona sobre la tecnologia, la identitat i la condició humana en una experiència musical captivadora.

 

Encara queda una setmana de música experimental

 

Les gairebé 30 activitats que Gràcia Territori Sonor, l’organitzadora del LEM, ha programat per a aquest octubre, arribaran a la seva fi la setmana vinent. El cartell complet i tota la informació es pot consultar aquí, i encara hi ha a la venda tant entrades anticipades com abonaments per a tots els esdeveniments restants.

 

 


 


La tercera semana del LEM se centra en la improvisación y la música electrónica

 

La presentación del proyecto 'Teranyines' y el nuevo disco de la inglesa NikNak, entre los conciertos destacados

 

Discordian Community Ensemble ofrecerá una sesión con algunos de los mejores músicos del país

 

Concierto triple de Micaela Trombini, Giacomo Salis & Stefano Manconi y Dullmea

 

Barcelona, 15 de octubre de 2024 – La música de electrónica y la improvisación protagonizan la tercera semana del LEM 2024, el ciclo de música experimental que este año celebra su 29ª edición. De miércoles a sábado habrá cinco conciertos, con nombres emergentes del panorama internacional y lo mejor de la escena local.

 

Una semana con presencia destacada de la música improvisada

 

La música improvisada es siempre un estilo muy importante en la programación del LEM, y esta semana lo será todavía más. Para empezar, el miércoles 16, el Museu de la Música de Barcelona acogerá una mesa redonda moderada por el investigador húngaro Ádám Havas sobre la situación de esta escena en Europa. Le acompañarán una docena de músicos de todo el continente, que también llevarán a cabo una sesión de libre improvisación. El jueves 17, el LEM volverá de nuevo a Soda Acústic para presentar "Noche de Unreal Book", con Discordian Community Ensemble, la agrupación de música no convencional más emblemática y prolífica de Barcelona. En esta ocasión, propone una alternativa brutal, extrema y con mucho humor del absurdo a los estándares de jazz de toda la vida. Finalmente, el sábado 19 al mediodía Gràcia Territori Sonor organiza en Cotxeres Borrell la presentación del primer álbum del Col·lectiu Free't, 'Sotabosc', una obra creada con el lenguaje del soundpainting y que cuenta con la colaboración de músicos muy destacados (Jordina Millà, entre otros), bajo la dirección de Arnau Millà.

 

Una noche dedicada a la electrónica más innovadora

 

El viernes 18, en el Centre Cívic Convent de Sant Agustí, se celebrará un concierto triple con intérpretes de música electrónica. La primera en actuar será la argentina Micaela Trombini, una artista de noise algorítmico que trabaja en la frontera entre la ciencia, la música y la ingeniería. A continuación, actuarán Giacomo Salis y Stefano Manconi, procedentes de Cerdeña en virtud del acuerdo entre los festivales LEM i Signal (Cagliari) para intercambiar programaciones. Presentarán 'Bellow the Surface', una obra nacida a partir de la interacción analógico-digital, la percusión y la experimentación electrónica. Cerrará la velada la portuguesa Dullmea, que ya fue una de las revelaciones del LEM 2018. A partir de la experimentación con voz y elementos de modificación del sonido, Dullmea ha forjado una técnica y un lenguaje propios, abandonando el uso de estructuras y piezas compuestas para entregarse por completo a la improvisación.

 

Música, teatro y una distopía afrofuturista

 

En el Centre Cívic La Sedeta, uno de los espacios tradicionales del LEM, tendrán lugar el sábado 19 dos actuaciones. En primer lugar, se presentará el resultado de la cuarta edición de Teranyines, el proyecto que une a músicas y artistas de otras disciplinas para crear una obra inédita. Este año, el resultado de este encuentro es 'Conflicte de merda', una pieza de improvisación sobre un momento muy íntimo y universal. Sus autoras son las actrices Blanca García Lladó y Blanca Picó, y las músicas Mireia Tejero y Edurne Arizu. En esa misma sesión, actuará en la segunda parte NikNak. La DJ británica presentará su último álbum, 'Ireti', un disco de carácter afrofuturista y en el que reinterpreta las distopías y el cyberpunk des de la óptica de una mujer negra y queer. Electrónica dura en una obra que reflexiona sobre la tecnología, la identidad y la condición humana, en una experiencia musical cautivadora.

 

Todavía queda una semana de música experimental

 

Las casi 30 actividades que Gràcia Territori Sonor, la entidad organizadora del LEM, ha programado para este mes de octubre, llegarán a su fin la semana que viene. El cartel completo y toda la información se pueden consultar aquí, y todavía están a la venta entradas anticipadas y un abono para todo el LEM.






No hay comentarios:

Publicar un comentario